Afgelopen maand kondigde de Nederlandse producent van vleesvervangers Vivera aan een volledig plantaardige biefstuk op de markt te brengen.
Een bekende productiemethode voor vleesvangers is extrusie, waarbij plantaardig eiwit (vaak soja of tarwe) al bewegend wordt verwarmd en draaiend uit een buis wordt geperst.
Maar de plantaardige biefstuk van Vivera wordt op een andere manier gemaakt. “Het is een combinatie van de juiste ingrediënten en de manier van processing”, vertelde commercieel directeur Gert Jan Gombert eerder aan Business Insider. “De ingrediënten staan op de verpakking, de processing-geheimen houden we voor onszelf.”
Vivera heeft naar eigen zeggen nog nooit eerder zo veel tijd in de ontwikkeling van een product gestoken. Gombert en zijn collega Richard Jansen (hoofd sales) kregen op een dag een voorloper van de biefstuk te proeven. Gombert: “Er zat nog geen smaak aan, maar de structuur was er. ‘Hier moeten we meer mee’, dachten we meteen.”
Daarna kostte het nog een jaar om aan de smaak en sappigheid te werken. “En we moesten nog uitvogelen hoe we het van de keuken naar de machines konden krijgen. Op grote schaal produceren is niet altijd zo eenvoudig als het vermenigvuldigen van de hoeveelheid ingrediënten.”
De redactie van Business Insider kocht een plantaardige biefstuk van Vivera in de supermarkt en bakte die op de contactgrill.